Lichtlopers 2012 – Lopend op het oude ritme van de nacht…

Voor het derde achtereenvolgende jaar zullen Lichtlopers de Paasnacht (7 / 8 april) doorwaken. Jonge mensen, die door het donker van kerk naar kerk zullen trekken in hartje stad. Samen onderweg naar het licht van de nieuwe morgen. Iedere jongere die deze ervaring eens op wil doen, is ook deze keer weer van harte uitgenodigd om mee te lopen.

De Paasnacht is de nacht waarin we gedenken dat Christus opstond uit de doden. Tegenwoordig vieren we deze bijzondere nacht meestal alleen met een Paaswake die soms om een uur of 10 ’s avonds al begint. Maar vroeger was er een viering die de hele nacht door ging!

Het was een nacht waarin veel gebeurde. De kern was nabijheid. Dicht bij Jezus in het duister van de nacht, en dichtbij elkaar. Laat in de nacht kwamen jonge mensen die net gedoopt waren in een aparte doopkapel met lichtjes naar binnen om samen met de anderen voor het eerst de Eucharistie te vieren, het Avondmaal.

De Lichtlopers willen dit jaar de Paasnacht vieren als een soort kloostergemeenschap. We zullen samen lopen en waken. Creatief en eigentijds, maar wel op het oude ritme van de Paasnacht zullen we stil worden en nadenken over de wereld waarin we leven en onszelf. En we gaan ook aan het werk, maar niet voor onszelf! We vieren en beleven de vreugde dat dingen ook anders kunnen! Zo maken we de reis door het donker naar de morgen. Rond het ochtendgloren zullen we dan tijdens de Lauden (Zonsopgangviering) in de Sint Jozefkathedraal het licht begroeten. Om daarna samen te ontbijten.

Veel binnenstadskerken zijn bij het Lichtlopersproject betrokken: de Rooms Katholieke Sint Martinusparochie, de Oud Katholieke Sint Martinusparochie, de Evangelisch Lutherse Gemeente, de Doopsgezinde Gemeente, de Remonstrantse Gemeente, de gemeenschap rond de oecumenische vieringen in de Pepergasthuiskerk, de Protestantse Gemeente van de Nieuwe Kerk, het Studentenpastoraat (GSp). Maar ook de Protestantse Gemeente Damsterboord doet mee. En de Baptistengemeente heeft belangstelling getoond. Kortom: meer kerken zijn er enthousiast dan er locaties nodig zijn. Het zal de oecumenische pret niet drukken!

Jongeren uit Stad en Ommeland zijn welkom om mee te doen en ook lichtloper te worden

Kijk voor meer informatie op www.paasnachtgroningen.nl