PAROCHIEBRIEF  H. MARTINUS TE GRONINGEN 15-3-2024; 108

 Eerstkomende viering – Zondag 17 maart, 11.00 uur – vijfde zondag van de Veertigdagentijd 

Van de pastoor –

Op weg naar Pasen. 

Vanaf 14 februari – Aswoensdag – zijn wij in de Kerk “officieel” op weg naar Pasen. Pasen kun je, net als ieder ander feest, niet zonder goede voorbereiding vieren. Aan Pasen gaat een tijd van bezinning vooraf, bezinning op de weg, ook op de lijdensweg van de Heer en bezinning op ons gedrag, op onze houding. Opnieuw gaan wij Pasen vieren. Ook al is het niet de eerste keer, toch zal het ook deze keer weer nieuw zijn. In de voorbereidingstijd voor Pasen wordt ons weer duidelijk, dat ons leven een leven is naar Pasen toe en van Pasen uit. 

Naar Pasen toe… 

De weg naar Pasen, de enige weg naar Pasen, loopt langs het kruis. Pasen is niet zomaar te bereiken, los verkrijgbaar. Het is de gekruisigde Heer, die is opgestaan. Aan Pasen gaat Goede Vrijdag, gaan lijden en dood vooraf, 

Dat betekent voor ons gelovige denken over deze dingen, dat dit denken niet ontspringt aan een overwinningsroes. En ook niet dat wat aan Pasen voorafging er niet meer toedoet. Ons denken en geloven zal altijd vanuit het kruis moeten beginnen. Geloven is niet simpel in het daglicht verkeren, maar weet hebben van de nacht die aan de dag voorafgaat. 

Dat betekent dus ook dat de overwinning op lijden en dood niet vanzelf spreekt. De genade, het nieuwe en het eeuwige leven die God ook ons schenkt, is bevochten aan het kruis. Daar heeft zich dat geheim voltrokken – wat wij alleen maar aarzelend kunnen overdenken en stamelend onder woorden kunnen brengen – dat God ons via het donker en de dood van het kruis, het leven en het licht van Pasen wil schenken. 

Ga naar de Parochiebrief