PAROCHIEBRIEF 12-3-2022; No. 2022.5. (56)

Van de pastoor – blijven bidden voor en werken aan vrede

 Terwijl ik dit schrijf gaat de oorlog in Oekraïne nog steeds door. Op de televisie zien wij de beelden van de slachtoffers en de verwoestingen die bombardementen aanrichten. En er heerst angst en onzekerheid – ook onder ons – over wat de gevolgen van deze oorlog voor de vrede en het welzijn van mensen in de rest van de wereld betekenen. Wereldleiders en geestelijke leiders doen oproepen om de strijd te staken en tot een rechtvaardige vrede te komen. Ook onze eigen bisschop, mgr. Bernd Wallet, heeft als president van de Bisschoppenconferentie van de Kerken van de Unie van Utrecht een brief gestuurd aan patriarch Kirill van Moskou, die zoals bekend een invloedrijk persoon in de Russische maatschappij is. De Engelse versie van deze brief treft u hieronder aan. 

Helaas hebben deze en andere oproepen van kerkleiders aan de patriarch niet geholpen om hem te bewegen zijn invloed aan te wenden om de Russische president tot vrede op te roepen. De patriarch heeft integendeel in een preek de Russische inval gerechtvaardigd. Op zijn motieven zal ik hier omwille van de naastenliefde maar niet ingaan, maar het is een heilloos verbond tussen kerk en staat. Dat betekent niet dat wij als christenen het er nu maar bij moeten laten zitten, wij moeten blijven bidden voor vrede en gerechtigheid. 

In onze parochies is er – voor zover ik het kan overzien – ruimhartig gegeven voor hulp aan onze Poolse zusterkerk, die in haar parochies aan de Oekraïense grens vluchtelingen opvangt. Ook de morele en materiële steun van onze Nederlandse bevolking bleek tijdens de grote nationale hulpactie. Toen ik afgelopen zaterdag voorging in de eucharistieviering van de statie Friesland, zag ik hoe de bewoners van het kleine dorpje Lekkum onder de rook van Leeuwarden een indrukwekkende hoeveelheid hulpgoederen had verzameld, die achterin de kerk waren opgeslagen voor vervoer naar Oekraïne. 

ga naar de Parochiebrief