Tafelgebeden

Bidt u nog voor (en na) het eten? Bij ons thuis is het wel de gewoonte. Niet omdat we dat van ons geloof moeten, maar omdat we het zelf graag doen. Door te bidden maak je de overgang van de drukte van de dag naar de maaltijd.

Het is altijd erg bijzonder te merken hoe mensen omgaan met de maaltijden. De één maakt er een belevenis van door de maaltijd netjes te serveren in dekschalen of op mooi opgemaakte borden, de ander zet de pan op tafel en iedereen pakt daaruit wat hij of zij wil. De één zit aan tafel, de ander met het bord op schoot. De manier waarop je eet (samen, maar ook alleen) zegt veel over je levensstijl.

De maaltijd is belangrijk. Naast dat het ons fysiek voedt met de nodige voedingsstoffen om energiek en gezond de dag door te komen, is de maaltijd ook een moment van bezinning op de dag. Wanneer je alleen eet en je aandacht besteedt aan de maaltijd, geeft het ruimte om na te denken over hoe alles is gegaan. Wanneer je samen eet dan is het een goed moment om samen te bespreken wat je die dag bezig houdt of heeft gehouden. De maaltijd is dus meer dan alleen lichamelijke voeding. Het is zeker ook geestelijke voeding. Door te bidden voor (en na) het eten, geef je de maaltijd net dat stukje meer.

Gebeden

Wanneer we bidden, dan beginnen en eindigen we met het kruisteken:

In de Naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest.

Het gebed dat wij meestal bidden:

Vader in de hemel,
wij vragen Uw zegen,
over deze spijs en drank
(en deze nieuwe dag)
die wij met een dankbaar hart
uit Uw hand mogen ontvangen

Amen.

Soms bidden we ook:

For what we are about to receive,
may the Lord make us truly thankful.
Amen